Anne Kahru "Nanotoksikoloogia algajale"

Meie seekordse mõttekoja külaliseks on Eesti tippteadlane, ökotoksikoloog ja Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi keskkonnatoksikoloogia labori juhataja, akadeemik ANNE KAHRU. Professor Kahruga vestleb meie oma Margit Raid. Mõttekoda toimub otseülekandena EBS videostuudiost Zoom keskkonnas.

Tehnoloogia- ja keskkonnateadlikkuse ajastu inimestena teame, et materjalid on väga olulised uute tehnoloogiate arendamiseks. Ent iga „võlumaterjali“ tehnoloogiliselt kasulike omadustega võivad kaasneda nende kahjulikud mõjud nii inimesele kui keskkonnale. See kehtib ka nanosuuruses osakeste puhul, mille üliväiksus toob kaasa mitmeid võluomadusi, millel rajanebki nanotehnoloogiate edu. Samas võivad needsamad võluomadused muuta nanoosakesed elusorganismidele ohtlikeks. Nende ohtude välja selgitamisega tegelebki nanotoksikoloogia.

Professor Anne Kahru on üks silmapaistvamaid Eesti teadlasi ja kuulub 1% enimtsiteeritud teadlaste hulka maailmas keskkonnaökoloogia ning farmakoloogia ja toksikoloogia valdkonnas. Ta on Eestis ökotoksikoloogilise uurimissuuna rajajaid ja tema uurimisgrupp alustas maailmas ühe esimesena nanomõõdus metallioksiidide nanoökotoksikoloogiliste uuringutega, püüdes välja selgitada nende keskkonnaohtlike omadusi ja vastavaid toimemehhanisme. Ta on Eesti Toksikoloogia Seltsi asutajaliige ja juhatuse esimees alates 1997. aastast. Kuulub KBFI Teadusnõukokku ja Eesti Mikrobioloogide Ühendusse. Professor Anne Kahru on pälvinud 2011 Eesti riigi teaduspreemia geo- ja bioteaduste alal uurimuste tsükli "Sünteetiliste nanoosakeste ökotoksikoloogia ja toksilisuse mehhanismid" eest ning 2017 Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Professor Kahru TedX Tallinna loeng, mille ta pidas 2014. a (18 minutit):
https://www.youtube.com/watch?v=sHa_AhC60WE

Kohtumiseni 3. märtsil kell 15!

TÜ vaimse tervise konverents „Tööheaolu – mis ja kelle asi?“

Vaimse tervise konverentsil kõneldi tööheaolust

4 SAMBA JUTUD

Sarja „4 samba jutud“ seekordse vestlusõhtu külaline on Pärnu kolledži õppejõud Gerda Mihhailova

Lilled aulas

JÄRELVAATA: emakeelepäeva avalik loeng „Kas Vikipeedial on kohta (üli)koolis?“