Autor:
Tartu Ülikooli Pärnu kolledž

Kolledži esindaja aitas Ukrainas parimaid üliõpilaste teadustöid valida

TÜ Pärnu kolledži teadus- ja arendusosakonna projektijuht Ain Hinsberg osales tänavu kevadel Ukrainas korraldatud rahvusvahelisel üliõpilaste teadustööde konkursi “Musta mere teadus” turismi, hotelli- ja restoraniäri valdkonna žüriis.
Tegemist on Ukraina haridus- ja teadusministeeriumi egiidi all Odessa Riikliku Tehnikaülikooli poolt alates aastast 2018 korraldatava üritusega, mis on pühendatud rahvusvaheliste suhete laiendamisele, nii bakalaureuse- kui magistritaseme üliõpilaste teadusliku töö edendamisele ja nende kaasamisele teaduslikku uurimistegevusse.

Konkurss toetub Musta mere ülikoolide võrgustikule (110 kõrgharidusasutust tosinast Musta mere piirkonna riigist), aga tegelikult on geograafiline mastaap isegi laiem – lisaks Ukraina kõrgkoolidele osales tänavu rida ülikoole ka mitmest mitte-Musta mere regiooni riigist – Kasahstanist, Hiinast, Iisraelist, Šveitsist, Poolast, Itaaliast, Omaanist, Leedust, Alzheeriast, Indiast, Serbiast, Horvaatiast, Pakistanist ja Suurbritanniast ning ka Eestist (Eesti Maaülikool).

Teaduslikuma sisu poolelt kureerivad konkurssi Euroopa toiduteaduse ja tehnikaalaste teadmiste integreerimise toiduahela assotsiatsioon ning teadusajakiri Central European Researchers Journal.

Tänavu esitati konkursile kokku 40-st kõrgkoolist 378 tööd mitmes valdkonnas - toiduteadus ja -tehnoloogiad, majandus ja haldus, infotehnoloogiad, automaatika ja robootika, energeetika ja energiatõhusus, ökoloogia ja keskkonnakaitse ning turism, hotelli- ja restoraniäri.

Oma valdkondades võidukateks osutunud tööd läbisid kolm vooru – esiteks eelvoor veebruaris, kus oli tööde hindamise eesmärgiks elimineerida mingil vormilisel või sisulisel põhjusel edasisse protsessi mitte kvalifitseeruvad tööd, märtsis teises voorus toimunud hindamine selgitas välja iga valdkonna töödest top-10, mida aprillis toimunud finaalvoorus pidid tööde autorid ise juba Zoomis esitades kaitsma.

Viimases voorus selgus, et teaduslikus sisus tugevamaid töid võib alt vedada presentatsiooniks vajalik keeleoskus ja vastupidi – hea keeleoskus, ladus suhtlus ja südikus küsimustele vastamisel tõstis oluliselt nii mõnegi sisus ehk mitte päris tippu kuulunud töö punkte.

Nii või teisiti peame ka meie hariduse poolel aru andma, et Ukraina võitleb praegu ka meie eest ja nimel, nii et igaüks meist peaks leidma võimaluse oma väikese panuse andmiseks Ukraina ja ukrainlaste toetamisel. Iga väike samm loeb ja ainuüksi nendest hoolimise ja toetamise fakt läheb neile väga korda.

Ain Hinsberg

Turismi, hotelli- ja restoraniäri valdkonnas finaali pääsenud kümnest tööst ainult üks oli väljaspoolt Ukrainat ehk Moldovast.

TÜ Pärnu kolledži esindaja kutsuti 145 liikme suurusesse (pooled väljaspoolt Ukrainast 22-st riigist) žüriisse osalema Šveitsi ja Suurbritannia ning Kesk- ja Ida-Euroopa kaudu – nimelt on Pärnu kolledž liikmeks heategevusfondi La Fondation pour la Formation Hôtelière partnerkoolide võrgustikus, kus toetatakse Lääne-Euroopa rahade ja oskusteabega Ida- ja Kesk-Euroopa turismi, hotelli- ja restoraniäri haridust ja koole ning samas võrgustikus on ka konkursi peakorraldaja Odessa Riiklik Tehnikaülikool.

Üks Odessa Riikliku Tehnikaülikool õppejõud, kes oli aasta tagasi sunnitud Odessast ja Ukrainast lahkuma, külastas siis ka Eestit ning sai võimaluse tutvuda meie antud valdkonna arenguga nii katusorganisatsioone, ettevõtteid kui koole külastades.

Pärnu kolledž ja Pärnu linn teevad koostööd, et testida lahendusi linnaliini bussimarsruudiks rannapiirkonda ja kolledži lähedusse

Alates juunist kuni augustini hakkab toimima suvine bussiliin number 2, mis läbib Pärnu rannapiirkonda. Sügisest hakatakse kolledži läheduses testima uut bussiliini, mis on kohandatud paremini üliõpilaste vajadustele.
Sotsiaalse innovatsiooni konverents "Tärkamine"

Sotsiaalse innovatsiooni konverents "Tärkamine"

Pärnu Loometalgud

Loometalgute eelüritusel pandi alus järgmisele suurele ideetalgule